Hisse Senedi Basımında Güvenlik Önlemleri

Hisse senedi basımında güvenlik önlemleri

Bastırılacak Pay Senetlerine Sahtekarlığı Engelleyici Güvenlik Önlemlerinin Uygulanması Şarttır.

Hisse senedi basımında güvenlik önlemleri uygulanması çok önemlidir. Çünkü, bu pay senetlerinin tabi olduğu yasal düzenlemelerin gereğidir.

Pay senedi basımı hangi yasal düzenlemelere tabidir?

Pay senedi, şirket ortaklığını kanıtlamanın yanı sıra hisse devirlerinde büyük kolaylık sağlar. Bu avantajlarıyla birlikte, devirlerde vergi avantajları da sunar. Gerçek kişi ortaklar için gelir vergisi istisnaları, tüzel kişi ortaklar içinse katma değer vergisi istisnası gibi avantajlar sağlar. Böylece, düşük maliyetle bastırılan pay senediyle yüksek miktarda vergiden kurtulmak mümkündür.

Yasal düzenlemelere uygun olarak bu vergi avantajlarından yararlanabilmek için, bastırılan pay senetlerinin Türk Ticaret Kanunu’na uygun olması gerekir. Aksi takdirde geçerli bir pay senedinden bahsetmek mümkün olmaz.

Pay senetlerine yönelik sahtekarlığı engelleyici tedbirler

Pay senetlerine sahtekarlığı önleyici tedbirler uygulanması, bu senetlerin kolayca taklit edilmesini önlemek için önemlidir. Bu nedenle, anılan önlemler, pay senetlerinin kolayca taklit edilmemesini sağlayacak özellikleri içerir.

Pay senedi, kıymetli bir evraktır ve şirket ortaklığını gösteren önemli bir belgedir. Bu nedenle, pay senedi bastırırken sahtekarlığı engelleyecek unsurları ihmal etmemek gerekir.

Bastırılacak pay senetlerine sahtekarlığı engelleyici tedbirler uygulanması ne zaman zorunlu hale gelmiştir?

Pay senetleri, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’ndan önce farklı düzenlemelere tabiydi. Bu eski düzenlemeler, güncel güvenlik standartlarını karşılamıyordu. Eski Ticaret Kanunu döneminde pay senetlerinin bastırılmasına ilişkin herhangi bir güvenlik tedbiri uygulanması zorunlu değildi. Bu nedenle pay senetleri herhangi bir matbaada basılabiliyordu.

Yazıcıdan bastırılan pay senetleri geçerli midir? Değilse ne yapılmalıdır?

Bugün bile bazı şirketlerin ve profesyonellerin yazıcıdan pay senedi bastığını duyuyoruz. Ancak yazıcıdan bastırılan senetler, sahtekarlığı engelleyici önlemleri taşımadığı için geçerli değildir.

6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’na göre, kıymetli evrak olan pay senedinin sahtekarlığı engelleyici tedbirler içeren şekilde basılması zorunludur. Söz konusu güvenlik tedbirleri, teknolojik hologram, gizli yazı, filigran gibi yöntemlerle sağlanabilir. Bu nedenle, yazıcıdan çıkarılan basit A4 kağıtlar üzerine yazdırılan pay senetleri geçerli değildir.

Eğer elinizde yazıcıdan çıkarılmış pay senedi varsa, gerekli adımları atmak üzere bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Hisse senedi basımında güvenlik önlemleri hakkında daha detaylı bilgi ve uzman desteği talepleriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

error: Content is protected !!
Sohbet Başlat
1
Yardıma mı ihtiyacınız var?
Merhaba
Yardımcı olabilir miyim?