Katılma İntifa Senetleri

Katılma intifa senetleri

Katılma İntifa Senetleri: Tanım ve Mevzuat Çerçevesi

Katılma intifa senetleri, belirli bir bedel karşılığında çıkarılan ve sahibine kâr payı, tasfiye bakiye hakkı gibi bazı avantajlar sağlayan finansal araçlardır. Kısaca KİS olarak adlandırılan bu senetler, Türk Ticaret Kanunu’nun 6102 sayılı kanununa tabi olan kurucu ve adi senetlerden farklılık gösterir. 

İlk olarak 13 Kasım 1983 tarihinde yayımlanan ve Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından hazırlanan S.III No:1 Tebliği ile düzenlenmiştir. Bu tebliğ daha sonra, Seri III, No:10 sayılı Katılma İntifa Senetleri İhracına İlişkin Esaslar Tebliği ile güncellenmiştir.

KİS’ler nakit karşılığında çıkarılır. Sahibine, kârdan pay alma, tasfiye bakiyesinden yararlanma ve yeni pay alma gibi haklar sağlar.

KİS İzahnamesi ve Düzenlenme Şartları

Senetlerin düzenlenmesi sürecinde, KİS izahnamesi büyük önem taşır. İzahname, KİS satışına ilişkin detayları içeren ve şirket ile senet sahipleri arasında bir sözleşme niteliği taşıyan bir belgedir. Şirketin esas sözleşmesinde bu tür senetlerin çıkarılmasına ilişkin bir hüküm mevcutsa, genel kurul tarafından süresiz olarak da düzenlenebilirler.

KİS’lerin Türleri

KİS’ler, isimli (nama yazılı) veya hamiline (kime ait olduğu belirtilmeyen) şeklinde olabilir. Her bir KİS’in nominal değeri belirtilmiş olmalıdır. Bu nominal değer 1 kuruş ve katları olarak serbestçe belirlenebilir. Ayrıca, şirket esas sözleşmesinde düzenleme yapılmışsa, KİS’ler primli olarak da çıkarılabilir.

Çıkarılabilecek KİS Tutarları ve Sınırları

Anonim şirketlerin çıkarabilecekleri KİS tutarları, şirketin ödenmiş sermaye ve yedek akçeleri toplamından az olmamak kaydıyla belirlenir. Bu toplamın en az altıda biri kadar KİS çıkarılabilir. Şirket esas sözleşmesinde belirlenen alt ve üst sınırlar çerçevesinde KİS ihraç edilebilir. 

KİS karşılığında elde edilen tutar, bilançoda sermaye kaleminin altında ayrıca gösterilir. KİS çıkaran anonim şirketler, Sermaye Piyasası Kurulu’nun denetimine tabidir.

Satış Süreci ve Denetim

KİS’lerin satış süresi, Sermaye Piyasası Kurulu tarafından belirlenen tarihten itibaren en fazla üç ay olabilir. Senetlerin tamamı satılmadıkça veya satılamayan senetler iptal edilmedikçe yeni bir KİS ihraç edilemez. Senetlerin tahsis edileceği kâr payı, Sermaye Piyasası Kurulu tarafından belirlenen oran ve miktarlarda birinci temettü olarak tanımlanır.

Türk Ticaret Kanunu gereğince, anonim şirketlerin pay sahiplerine verdiği bilgilerin, KİS sahiplerine de verilmesi zorunludur. KİS sahiplerinin bilgi alma hakları izahnamede açıkça belirtilmelidir.

Katılma intifa senetleri hakkında daha detaylı bilgi almak ve hizmetlerimizden yararlanmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Ticaret Hukuku ve pay senetlerinde 25 yılı aşan uzmanlık, bilgi birikimi ve tecrübemizle hizmetinizdeyiz.

error: Content is protected !!
Sohbet Başlat
1
Yardıma mı ihtiyacınız var?
Merhaba
Yardımcı olabilir miyim?